2013. április 25., csütörtök

Sötét tánc- 3. fejezet


3. fejezet
 Spanyolország
Az első pillantás

A Nap épp lemenőben volt. Vijja az Alhambra vörös ,csipkés épületei között sétált, kereste a legmegfelelőbb helyet arra, hogy lefotózza, amint a lenyugvó nap a bíborba hajló ég és a csodálatos, misztikus palotaépület tökéletes egységet alkot.
Érzékei életre keltek akárhányszor elsétált ezen a helyen. Az egészet körbefonta valami igéző, földöntúli szövevény, amit sosem látott de mindig is érzett.
Nem most járt itt először, de valami mindig visszahúzta. Egy évben legalább kétszer kikötött a palotakomplexum környékén.
Annyira magával ragadta a szépsége, a kusza folyosók, a zöldellő kertecskék, a csobogók vidám hangja.
- Ez a hely maga a varázslat- jegyezte meg csendben, csak magának. Még várt. A turisták lassan hagyták el a helyet, és ő most csak az épületet akarta lefényképezni. Márpedig ebből nem enged.
Ez a remekmű egyszerűen megérdemli, hogy egyszerű valójában, a maga fenségében örökítsék meg a képek, nem pedig úgy, hogy bermudanadrágos és szandálos bámészkodók legeltetik rajta „műértő” szemüket.
-Ezért nem sikerült soha egyetlen kép sem igazán jól a granadai mór palotáról. - Mindig bekavart egy kalap, egy sál, a legrosszabb mégis az volt, amikor egy jól sikerült képen észrevett egy szandálos, szőrös férfilábat. Rettentő mérges volt, emlékezett vissza Vijja, de dühe egy pillanat alatt elpárolgott és hangos nevetésben tört ki. Akkor határozta el, hogy ha törik, ha szakad egyszer olyan képet fog készíteni erről az építészeti csodáról, amilyet az igazán megérdemel, ha havonta is kell elutaznia ide ezért.
Ám egyszer az idő, másszor a szezon vége szólt közbe. Most viszont minden a helyén volt.
    Hamar lekapta a pillanatot, amikor a lilás ég árnya az épület egyik csipkés díszítésére vetül, ami mintát hagy a mögötte lévő falon. Egyszerűen gyönyörű volt.
Aztán Vijjának eszébe jutott valami. Előkotorta táskájából a naplóját, amiben benne voltak a holdciklusok. Leült a földre az egyik szökőkút árnyékába, és lapozni kezdett, amíg meg nem találta a mai napot. Hatalmas vigyort villantott.
-Ez az!- majd kislányos hévvel körülugrálva a csobogót elrejtőzött, hogy ne dobják ki a többi bámészkodóval együtt, és várta az éjszakát.

Milyen furcsa- gondolta Jerome amikor az éjszaka közeledtével megérkezett. Ki a fene gondolná, hogy a lelkeket a zene csalogatja elő. Eltelt párszáz év mióta Kerítő lett, de ezt az egyet még mindig nehezére esett feldolgozni.
A démonok és a lelkek egyszerűen nem tudnak ellenállni a zenének. Persze nem akármilyen zenének, csak akkor jöttek elő, és lehetett őket ártalmatlanítani, ha megtalálták a megfelelő dallamot, a megfelelő hangszeren. Na és persze az sem volt mindegy ki szólaltatja meg a hangszert és mikor.
Jerome kerítő lévén pontosan tudta, hogy a magasan járó telihold a legmegfelelőbb idő, és hát ..Spanyolországban volt.
-Jól vagy Jerome?
Nem kellett oldalra néznie, hogy tudja Haniel ül mellette. A szeretet angyala.
-Persze- mondta majd ránézett a mellette üldögélő nőre. Hániel szépsége igazi felüdülés volt a számára mindig. Ő volt az egyetlen, aki rendesen bánt vele, ha megkérte valamire, bár nem is tehetett mást, hisz a szeretet angyala volt. – Kiket kell megkeresnem?
- Két lélek bolyong itt, akik nem találnak nyugalmat, míg nem lelnek egymásra. A fiú egy háborúban halt meg, a lány nem sokkal utána, miután megtudta mi történt. Itt találkoztak először. És itt váltak el.
-És most itt keresik egymást.
Az angyal bólintott a férfi mély, karcos hangjára.
Jerome szintén, hogy megértette a feladatot, majd ahogy jött, Haniel úgy el is ment. Jerome fogta a gitárt, é amint leszállt az éj, és a Hold teljes korongja betöltötte a palotát, ezüst fátyollal körbevéve azt, Jerome elfoglalta a helyét az egyik épület tetején és belekezdett a gitárjátékba.


Vijja épp a Telihold által megvilágított Alhambrát fényképezte, amikor fülébe bekúszott a lágy gitárdallam. Táncos ösztönei azonnal feléledtek. Letette hát a fényképezőgépet és hagyta, hogy az érzelmes zene magával ragadja.
Először csak egyhelyben hullámzott a teste, majd rálelt a ritmusra és már a lábai is megmozdultak, körbefordult maga körül, majd végigaraszolt a folyosón, amin állt, a zene ritmusára mozogva, pörögve és a dallam hívó szava felé táncolt.
Jerome a sötét tetőn figyelte a lelkeket, amint egyikük megjelent, a lány volt. Halványkéken, szomorún látszott az aurája, és bánatos köreit rótta szerelmét keresve. Hamarosan felbukkant a fiú. Ugyanolyan halványan, mint a lány. De amikor egymásra néztek arcukon feléledt a boldogság. Jerome nézte, ahogy közelednek egymáshoz, és lelkük egyre fényesebben ragyog.
A zenéjének dallamára kezdtek el egymással táncolni, a férfi tudta, hogy az ilyen régen szétszakadt lelkeknek idő kell, még az egymásra találás után is. És ha egyszer elkezdte a dalt, be kell fejeznie akkor is, ha már a lelkek átjutottak a szellemvilágba. Legalábbis ha jó lelkekkel találkozott. Pokolszökevények esetében éppen, hogy abba kellett hagynia, hogy küzdelemre kényszerítse őket. De most nem ez volt a helyzet.
A fiú és a lány egymást átölelve mozdult, lassan előre, hátra, körbe- körbe. Lágyan mozogva, mint a víz. Majd amikor már mindkettejük aurája szikrázva fénylett Jerome felé fordultak. Biccentettek neki, és integettek majd lassan, mosolyogva köddé váltak, de Jerome folytatta a gitározást.
Tovább játszott, ilyenkor úgy érezte, mintha neki is újra lenne igazi lelke.
Behunyt szemmel is képe volt már eljátszani bármilyen dallamot. Érzékei feléledtek, különös módon kiélesedtek, amikor szeme felpattant, és meglátta az alakot az alant elterülő kertben.
Vékony, izmos lány táncolt a csobogó körül a zene ritmusára. Halandó, jól tudta, érezte, látta. Hosszú barna haja ide-oda libbent minden mozdulatnál. A passzos farmeranyag és a szintén testre simuló felső látni engedte a lány idomai, és még az elhasználódott, régi sportcipő sem rontott az összképen. A lány a flamenco kézmozdulatait keverte a rumba testmozgásával és a balett fordulataival. Arcán pedig hatalmas, és őszinte mosoly terült el.
Jerome még sosem látott ilyen gyönyörűséget, pedig megélt már jó pár évet.
Vijja csak táncolt. Forgott és hajlongott, lépett és fordult. Minden mély szenvedély, amit érzett felszínre tört és megmutatta magát a mozgásában.
De a dalnak hamarosan vége, érezte. Így is lett.
Vijja lágyan megállt, kinyitotta őzbarna szemét és felnézett az egyik toronyra, ahol meglátta őt. A férfit, kezében a gitárral.
Tekintetük egy pillanatra találkozott. Egyetlen, röpke pillanatra. Aztán a férfi hirtelen eltűnt.
Vijja visszament a dolgaiért, majd kislisszolt a palotából és visszatért a szállóba.
De az a röpke pillanat és az a szempár belevésődött az elméjébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése